Mechaninė ištraukimo ventiliacija

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje naujuose namuose tapo įprasta naudoti mechanines ištraukimo sistemas.

Įprasta instaliacija yra centrinis ištraukimo ventiliatorius palėpėje, gaubte ant lubų arba spintelėje virš virtuvinio gaubto.

Iš ištraukimo ventiliatoriaus į virtuvę ir drėgną patalpą eina ortakiai, per kuriuos drėgnas, užterštas ir panaudotas oras ištraukiamas. Šviežias oras įtraukiamas per šviežio oro vožtuvus sienoje arba lange. Tai – veikianti vėdinimo sistema, tačiau dėl to prarandama energija, nes nėra šilumos atgavimo formos.

Senesniuose namuose su mechaniniu šalinamu oru įprasta, kad miegamuosiuose, svetainėse ir šeimos kambariuose nėra šviežio oro vožtuvų arba vožtuvai yra uždaryti. Nors centrinis ventiliatorius dažnai – pakankamai galingas, namuose vis tiek jaučiasi tvankumas, o vonioje po dušo dar ilgai gali būti drėgna. Todėl svarbu, kad vožtuvai šiose patalpose visada būtų atviri arba būtų sumontuoti vožtuvai ten, kur jų nėra.

Patarimas!

Miegamuosiuose ir gyvenamuosiuose kambariuose įrenkite šviežio oro vožtuvus ir užtikrinkite, kad pratekėjimas, cirkuliacija namuose veiktų.

Ištraukiamo oro sistemos veikimo patikrinimas – atminkite, kad ortakių sistemą reikia tikrinti kas penkerius metus ir prireikus išvalyti.

Namo mechaninės ištraukimo sistemos schema

Pavyzdis

Sprendimo vadovas 150 m2 vilai su keturiais miegamaisiais ir svetaine:

6 šviežio oro vožtuvai:
po 1 kiekviename miegamajame ir 2 svetainėje
(1 vnt. 25 m2 gyvenamojo ploto, t. y. 150 m2/25 = 6 šviežio oro vožtuvai)

Alternatyvūs sprendimai, kurie taip pat taupo energiją naudojant šilumą, gali būti mini rekuperatorių įrengimas arba ištraukiamo oro sistemos išplėtimas į subalansuoto vėdinimo sistemą.

Ar norite sužinoti daugiau? Skaitykite Flexit sprendimų vadovą: Kaip veikia vėdinimas >>

Daugiau straipsnių

subalansuoto namų vėdinimo schema

Subalansuotas vėdinimas

Subalansuotas vėdinimas yra viena iš labiausiai paplitusių vėdinimo formų naujuose namuose. Tai garantuoja gerą orą visose patalpose ir taupo energiją.
Namo natūralaus vėdinimo schema

Natūralus vėdinimas

Natūralus vėdinimas yra pagrįstas karštu ir drėgnu oru, natūraliai kylančiu per ortakius iš vonios ir drėgnų patalpų, o tai savo ruožtu reiškia, kad šviežias oras yra įtraukiamas per šviežio oro vožtuvus.